Het XIO Drupal 8 bouwplatform als eerste in praktijk voor Powerstep

MAY 2016
-
Hendrik De Backer

Kleinere organisaties, start-ups, event organisors willen snel schakelen en hebben vooral nood aan een degelijk CMS dat snel en makkelijk een informatieve website kan leveren. Vanzelfsprekend responsive, SEO-proof en alle courante usability features aan boord. Voor klanten die dat zoeken, hebben wij een kickstarttraject uitgewerkt met Drupal 8.

Powerstep screenshot
Powerstep screenshot
Powerstep screenshot

Eens de finale Drupal 8 beschikbaar was, hebben we met een Agile-aanpak een eigen XIO Drupal 8 bouwplatform ontwikkeld. We maakten een backlog van Must Have's en Nice to Have's, een budget/projectrekening, en al snel hadden we een mooie basis beschikbaar om een rijke informatieve responsive website op een vlotte manier in Drupal 8 te bouwen en op een efficiënte manier door klanten te laten onderhouden. 

Denk hierbij aan een meertalige Meccano-doos vol makkelijk af te werken en samen te voegen onderdelen voor bijvoorbeeld het publiceren en beheren van nieuws en evenementen, documenten en rollen binnen een website. Klaar om overgoten te worden met een eigen gepersonaliseerd design.

Eerste ontwikkeling met XIO Drupal 8 bouwplatform

Eind 2015 koos Arctik, een gespecialiseerd bureau in public relations en communicatie rond milieu voor de Europese Gemeenschap in Brussel, voor XIO als Drupal webpartner, met als eerste vraag een website voor Powerstep. 
Powerstep is een project van de Europese Commissie dat tot doel heeft aan te tonen dat het mogelijk is energie uit afvalwater te halen, in hun woorden: ‘We demonstrate the concept of an energy-positive wastewater treatment plant’. 

Meteen de perfecte timing voor een eerste echte ontwikkeling met het XIO Drupal 8 bouwplatform.

XIO Drupal 8 bouwplatform

 

Drupal 8 heeft toegevoegde waarde bewezen

Met onze eerdere ervaring met Drupal 8 (actieve betrokkenheid bij ontwikkeling Drupal 8 en ontwikkeling van onze eigen site in Drupal 8 beta software) en het opgezette XIO Drupal8 bouwplatform, konden we snel en efficiënt de Powerstep-website uitwerken. 

Naast voor de hand liggende onderdelen met meer informatieve pagina’s, toonde in Drupal 8 ingebouwde RESTful webservice haar toegevoegde waarde voor het ontwikkelen van de Partner Area en de interactieve kaart met Case Studies.

Het design is door Powerstep aangeleverd en door de XIO front-enders vertaald in een theme voor gebruik met Twig: de nieuwe template engine die dankzij het Symfony-framework in Drupal is opgenomen. 

Drupal 8 maakt ook de langverwachte innovaties op het vlak van configuratiebeheer waar, waardoor de OTAP pipeline van XIO, waarbij website-componenten strenge testing ondergaan vooraleer ze het daglicht zien, een stuk vlotter zijn verlopen dan voorheen.

Het resultaat: Powerstep-website live en partnership met Arctik

Als resultaat leveren we nu met trots de Powerstep-website op. Binnen tijd en budget zijn we erin geslaagd een mooie nieuwe site op te bouwen die het project gedurende de looptijd (het project loopt over een periode van 3 jaar bij 15 partners in 7 landen) kan ondersteunen. 

Naast deze eerste productiewebsite met het XIO Drupal 8 bouwplatform is het ook de start van een partnership met Arctik.

Wil je voor jouw site of online applicatie ook een partner die meedenkt, bouwt en ondersteunt?

We komen graag bij je langs of zetten bij ons in Gent de koffie voor je klaar!

Technisch design
Informatie-architectuur
Drupal expertise
Website CMS
Responsive