Frontend United: “Wij willen frontend developers laten verder denken dan wat ze al kennen en kunnen”

APR 2016
-
XIO

Na Amsterdam, Londen, Kopenhagen en Bristol gaat Frontend United, het evenement voor (Drupal) frontend developers en Drupal, dit jaar door in Gent. In de organisatie van de conferentie die op 27 en 28 mei 2016 plaatsvindt in de arthousecinema Sphinx in het centrum van Gent zitten drie frontend developers van het Gentse webbureau XIO. Het drietal Marieke Hollevoet, Pieter-Jan Baert en Jannick Vandaele vertelt enthousiast over het event dat ze in hun eigen tijd organiseren. “Het is nu vooral uitkijken naar het moment dat er 250 man rondloopt in de Sphinx, die wij met z’n zessen daar hebben gekregen”.

Frontend United logo

“Frontend United is de DrupalCon van frontend”, stelt XIO-oprichter en bestuurder Pascal Noppe. De conferentie is ontstaan uit de Drupal-community en Marieke Hollevoet, Pieter-Jan Baert en Jannick Vandaele, alledrie frontend developers bij het Gentse XIO en organisatoren van Frontend United 2016 in Gent ervaren het statement van hun werkgever als een compliment. 
Marieke: “Het is een compliment, omdat Frontend United is ontstaan door frontenders uit de Drupal-community, die vonden dat er op de grote Drupalcon conferentie onvoldoende kennis over frontend naar bovenkwam. Ze hebben zich dan verenigd en Frontend United opgericht”.

Toegankelijk voor iedereen

Pieter-Jan: “Nee, we zijn zelf niet naar alle edities geweest, maar we hebben wel over allemaal gehoord. Via XIO zijn we naar de vorige editie in Bristol geweest en daar kwam de vraag om het dit jaar in Gent te organiseren. We waren daar met nog andere frontend developers uit Gent en het leek ons wel iets om daar op te springen. We hebben daar dan gebabbeld met de organisatoren van Frontend United Bristol. 

Op DrupalCon in Barcelona hebben we dan gesproken met Morten Birch Heide-Jørgensen (Mortendk), de originele oprichter van de conferentie, en zijn idee achter de conferentie gehoord. Er zijn een paar basispunten: de conferentie moet een lage ticketprijs hebben om het voor iedereen toegankelijk te houden en het moet vooral in een goede ongedwongen sfeer plaatsvinden. Gezelligheid is belangrijk, niet te businessachtig. Die geest willen we behouden en het was dan al snel beslist dat het in Gent zou doorgaan. Vanaf dan zijn we er met een team van zes heel hard ingevlogen om het allemaal te organiseren.”  
 
Naast de drie frontend developers van XIO organiseren Sanne Janssen (Wunderkraut), Thomas De Vriese (O2 Agency) en Mathieu Spillebeen (freelancer) mee Frontend United 2016 in Gent. Een echte rolverdeling heeft het zestal niet.  
Jannick: “We zijn echt met zes evenwaardige mensen. We komen tweewekelijks samen en kijken wat er nog moet gebeuren en wie er tijd heeft om dat op te pakken. Het budget voor de conferentie hebben we ook zelf bij elkaar gehaald via sponsors. Het was wel een uitdaging om de sponsors te overtuigen zonder ze teveel op de voorgrond te brengen. Natuurlijk krijgen zij exposure, maar zoals op Drupalcon een zaal waar ze een stand kunnen zetten, kunnen we ze niet aanbieden. Dat is zoeken, maar we zijn er geraakt. We hebben ook veel in natura kunnen regelen: drukwerk, de zaal, design ... Als je kosten kunt wegnemen, is dat ook al goed.”

Naast de sponsorbijdrage komt het budget van de organisatoren uit de ticketverkoop.
Pieter-Jan: “Een groot budget is het niet. Zeker niet als je onze ticketprijs vergelijkt met een grote conferentie als Smashing Conference. Daar betaal je een ticketprijs van 350 euro. Bij ons is dat 75 euro en als je er vroeg bij was zelfs maar 60 euro.”

Volledige frontendtoolkit wordt besproken

Kleiner en met een betaalbaar ticket zet de organisatie toch een lijst met vermaarde sprekers op het podium. In totaal komen zesentwintig sprekers praten over nieuwe technologieën, functies, kennis en ideeën om mensen te laten verder denken dan wat ze al kennen en kunnen. De volledige frontendtoolkit wordt besproken. En dan is er ook nog een deel van de sprekers die dat specifiek toepast op Drupal.
Pieter-Jan: “We hebben een aantal prominente sprekers, die gekende namen zijn in de frontendwereld. Harry Roborts en Sara Soueidan twee sprekers die ook voor tweeduizend mensen spreken op grote conferenties zoals Smashing Conf. Die hebben we nu toch ook kunnen strikken voor onze toch eerder kleine conferentie van 250 deelnemers. 

Een deel van de mensen die komen spreken, heeft mee de structuur van de nieuwe Drupal 8 uitgetekend en bepaald. Zij zijn er dus heel goed mee vertrouwd en komen uitleggen wat volgens hen de beste structuur is om frontend in Drupal 8 toe te passen. Een extra tip hier, een uitleg daar. Scott Reever, een core maintainer van Drupal 8 die nieuwe aanpassingen mag toevoegen aan Drupal en de Fin Lauri Eskola komen al 99% zeker en we zijn er zo met nog een paar in gesprek.”

Jannick: “We zijn toch wel verschoten van hoeveel mensen het interessant vinden, op anderhalve week tijd hebben we al bijna tweehonderd tickets verkocht. 80% van ons publiek komt uit België, maar het is ook leuk om te zien dat er mensen van ver komen, omdat ze Frontend United kennen van vorige edities en dan een weekendje Gent komen doen. Zo hebben we ook een heel aantal sprekers kunnen overtuigen. We wisten ook wel dat Gent een heel goede stad is om een frontendconferentie te organiseren. Er is veel vraag naar frontend developers in Gent. Als je kijkt naar de vacaturedatabase voor frontend developers, dan worden er in Gent continue zes gezocht. Frontend leeft in Gent.”

Arthousecinema Sphinx

Het is niet helemaal toevallig dat Frontend United in Sphinx Cinema doorgaat, XIO is een trotse partner van de Gentse arthousecinema waarvoor ze al sinds jaar en dag de website maakt. Met grote schermen, goede zitjes en een gezellig café met lekkere koffie en een fijne selectie bieren is de cinema een toplocatie voor een event in een gezellige en ongedwongen sfeer. 
Marieke: “De locatie moet creatief aanvoelen. Twee jaar terug was het in een grafitti-steegje in een hipsterbuurt in Londen. Nu is het dus in een cinema. Een mooie zaal op de Korenmarkt in het centrum van Gent. Als ze ‘s avonds buitenkomen, kunnen ze gelijk de stad verkennen.” 

In eigen tijd

Het team van zes organiseert Frontend United in haar eigen tijd, hoewel de drie van XIO via hun werkgever een groot deel van hun tijd vergoed krijgen via het opleidingsplan van het webbureau. 
Jannick: “Het motiveert wel heel hard om eraan te beginnen. En eenmaal je ermee bent begonnen, wil je niet meer stoppen. Het is ook niet zo dat we elke minuut bijhouden, bij lange niet. Het is een heel leuke ervaring en je leert veel interessante mensen kennen.”

Pieter-Jan: “Er kruipt veel tijd in, maar het is het waard. Van het moment dat de site online ging, begonnen mensen op Twitter over onze conferentie te praten en stelden ze ons vragen. Er zijn echt mensen, en dan vooral mensen waar we nog nooit van gehoord hebben, die er naartoe leven. Er komt echt respons en dat is leuk.” 

Voor de organisatoren is het nu vooral uitkijken naar het moment zelf.
Marieke: “Het moment dat er 250 man rondloopt in de Sphinx die wij met z’n zessen daar gekregen hebben”.

Meer info over Frontend United: frontendunited.org

Drupal expertise
Training