XIO promoot de fiets voor het woon-werkverkeer

SEP 2016
-
Hendrik De Backer

Vandaag de dag zien we voor een organisatie als de onze, gelokaliseerd in centrum Gent, de fiets als het ideale vervoersmiddel voor het woon-werkverkeer. Dat hebben we vorm gegeven via een bedrijfsfietsenplan, gepersonaliseerde bedrijfsfietsen en deelname aan het fietsinitiatief Bike to Work. En dat zetten we graag eens extra in de kijker tijdens de Week van de Mobiliteit 2016!

XIO fietst!
Gepersonaliseerde bedrijfsfiets
Ons fietspark ...

Het gebruik van de fiets als vervoersmiddel in het woon-werkverkeer is bij XIO niet nieuw, in het verleden maakten al meerdere mensen gebruik van de fiets. Echter, bij de intrek in ons nieuwe pand in 2012, was één van de grote aantrekkingspunten absoluut de ruime parking voor 10 wagens achteraan ons gebouw.

Dat is nu duidelijk veranderd, en de drukte op de parking situeert zich nu in de fietsenstalling! Op onze groep van 14 medewerkers, hebben we nu al een tiental fietsers. Sporadisch en groeiend, zeker tijdens het afgelopen voorjaar en de zomer, worden de wagens ten voordele van de fiets al eens meer thuis of op kantoor gelaten voor woon-werkverkeer en verplaatsingen met de poolfiets voor kleine boodschappen in de stad.

Bedrijfsfietsenplan

Daarom zijn we begin 2015 gestart met een leuk plan: waarom niet even uitzoeken wat inhoudelijk en formeel de regels zijn om een bedrijfsfietsenplan op te starten? Een bedrijfsfietsenplan naar analogie met, maar als andere invulling van, een bedrijfswagenplan? De helft van ons team gebruikte immers al de fiets om te komen werken. Waarom niet nog meer mensen aanmoedigen voor de fiets te kiezen door daar een extra voordeel aan koppelen?

Gepersonaliseerde bedrijfsfietsen

Vanuit een eerdere oefening rond beloning en verloning voor al onze medewerkers, was onze interesse gewekt door de fiscaal interessante mogelijkheden voor bedrijfsfietsen: ze zijn immers afschrijfbaar als investering, accessoires zijn 120% aftrekbaar, en de last als voordeel in natura aan de kant van de werknemers is heel beperkt. We deden dan ook een oefening in het bepalen van vijf budgetklassen naargelang het loonniveau van de werknemer, om zo iedereen van een aankoopbedrag te voorzien voor fiets en accessoires.

Een leuke gekoppelde extra is dat we met een mooie vloot fietsen met het XIO-logo erop al fietsend door het Gentse promo maken. Kijk hoe Bubblepost de stad kleurt, dan kunnen we niet achterblijven. Met een knipoog naar Drupal (noem het een nerdy touch zo je wilt) staat er op de achterbrug: ‘tmpl.setnodeactive('XIO');’.

Na een korte informatie- en rondvraagronde zijn we van start gegaan met Pervélo. Een all-in en full-comfort dienstverlening zoals die daar aangeboden wordt, sprak ons zeer aan. Naast de passie voor fietsen begrijpt Pervélo de noden van een zakelijke organisatie. Na verdere afstemming rond types fiets, vormgeving, opties en meer bereikte onze vloot gepersonaliseerde bedrijfsfietsen ons perfect getimed midden in de lente.

De degelijke en comfortabele stadsfietsen zijn niet alleen individueel op maat samengesteld, ze zijn ook op hun doel afgestemd: voorzien van enkele broodnodige accessoires zoals waterdichte tassen en kledij, die maken dat we ook tijdens een regenbui zonder probleem kunnen fietsen. Een overdekte fietsenstalling zorgt ervoor dat de XIO-fietsen bij nat weer mooi droog zijn gestald.

Elke fiets heeft een onderhoudscontract en wordt vier keer per jaar volledig nagekeken en op punt gezet (van een bedrijfswagen verwacht je immers ook dat je elke dag betrouwbaar op je werk raakt). Met het “atelier-aan-kantoor” hebben we bovendien geen enkel verlet, en wordt tijdens de kantooruren elke fiets aangepakt. Wil je iets met bedrijfsfietsen, Pervélo is absoluut een aanrader!

Bike to Work

Bike To Work BE logo

Tegelijk zetten we verder in op de fiets als vervoersmiddel voor het afleggen van het woon-werkverkeer met ons lidmaatschap als organisatie bij Bike to Work, een initiatief van de Fietsersbond om meer mensen te motiveren en stimuleren hun woon-werkverkeer op de fiets af te leggen. Ken je dit initiatief nog niet, dan is het, als werkgever of werknemer, zeker de moeite het te leren kennen! 

Naast dat het verschillende voordelen biedt, organiseert Bike to Work jaarlijks ook twee wedstrijden en zo verschenen we nu ook voor het eerst aan de start van de Summer Challenge 2016

Naast fris en monter op het werk aankomen, genieten we nu van vlot verkeer door de stad, een pak extra beweging op weekbasis, minder CO2-uitstoot en handig tussen het werk door shoppen in een van de leukste steden van Vlaanderen!

Waarom fietsen naar het werkt loont

Onder de titel ‘Waarom fietsen naar het werk loont’ schrijft Sam De Kegel in een artikel in Trends dat het peloton fietsende forenzen aandikt, maar dat er nog veel potentieel is. Voor het artikel sprak hij ook met XIO-vennoot Hendrik De Backer over het afzweren van de bedrijfsauto ten voordele van de bedrijfsfiets:

De overgrote meerderheid van de werkgevers, ook diegene die zichzelf als fietsvriendelijk bestempelen én zwaar investeren in een fietsbeleid, zweert de bedrijfswagen niet af. XIO, een Gents IT-bedrijf met 15 werknemers, doet dat wel. Hendrik De Backer, vennoot: “Ook wij gingen op zoek naar alternatieve vormen van verloning door de hoge loonlast. Maar een ‘wapenwedloop’ in bedrijfsauto’s interesseerde ons niet. Via Pervélo, een leverancier van bedrijfsfietsen, investeerden we in 2015 in acht tweewielers. Ze zijn 120 procent aftrekbaar, net als de bijhorende accessoires. Onze leverancier zorgt voor de verzekering en doet het onderhoud.” Hendrik was vroeger een fervent bedrijfswagengebruiker, maar fietst nu van maandag tot vrijdag door de Gentse binnenstad, waar de meeste van hun klanten zitten. “Ik ben levende reclame, want onze fietsen zijn gelakt in de bedrijfskleur.” Hij geeft toe dat hij riskeert high potentials mis te lopen die per se een bedrijfswagen willen, maar ook met een mooie fiets kan gepronkt worden. Waarom zouden anders zoveel dure (race)fietsen verkocht worden dezer dagen? Net als de auto kan de leasefiets je persoonlijkheid en zelfs sociale status belichamen. Een klassieke fiets of e-bike, een koers- of bakfiets, in je lievelingskleur. Of een vouwfiets met lederen zadel en een gepersonaliseerde helm. Bovendien stimuleert fietsen onze hersenen. “Onze arbeidsmarkt bestaat straks enkel nog uit kenniswerkers. Even fietsen is de ideale manier om onze brains even rust te gunnen, te rebooten zeg maar.” 

Wil je graag meer info over onze fietservaringen? We beantwoorden je vragen met plezier. Neem gerust contact met ons op

Bedenken
Concept & strategie
Grafisch design
Maatwerk