XIO wereldwijd op 17de plaats voor activiteit in Drupal community

DEC 2015
-
Pascal Noppe

Bij XIO zijn we dedicated drupalistas. En daarom investeren en bouwen we mee aan het opensource content management systeem Drupal. Wereldwijd staan we vandaag op de 17de plaats voor onze activiteiten in de Drupal community. In de Belgische ranking staan we op de 2de plaats.

 

Wat we doen voor de Drupal community

Als Supporting Partner ondersteunen we de wereldwijde Drupal community via een jaarlijkse financiële bijdrage van bijna 2.000 euro aan dé Drupal Association. Sinds 2011 organiseren en sponsoren we als officiële service provider bij de Nederlandstalige Drupalgemeenschap (drupal.be) regelmatig lokale evenementen zoals Drupal Developer Days, Drupal Business Days, Drupalcamps 2012, 2013 en 2014, Drupal User Groups en Drupal Code Sprints.

In 2015 organiseerden we, kort voor de eerste release candidate van Drupal 8, een Drupal Code Sprint, waarbij op een zondag in ons kantoor 24 front- en backend-developers in hun eigen tijd samenwerkten aan 25 issues in Drupal Core. 

 

Community time in opleidingsplan werkt motiverend

Bij XIO belonen we die geïnvesteerde vrije tijd via het opleidingsplan. Een opensource content management systeem als Drupal onderhouden en verbeteren vraagt tijd. Veel tijd. Inbreng vanuit de wereldwijde community is dan ook cruciaal om het momentum van Drupal te behouden. De geïnvesteerde community time is vrije tijd en omvat bijvoorbeeld:

  • Meewerken in code. Zo werkten Drupal teamleden in de afgelopen jaren mee in de code van Drupal core (Views, Datetime, Others) en Contrib (Calendar, Views templates, xtheme).
  • Drupal events helpen organiseren.
  • Drupal uitdragen door sessies te geven op bijeenkomsten.

En daarin kun je (te) ver gaan. Een ‘contribution burnout voorkomen en overleven’ was een van de sessies tijdens DrupalCon 2015. Ook in zijn keynote, de Driesnote, stond Drupaloprichter Dries Buytaert stil bij de work-lifebalance.

Om contribution burnout te voorkomen, hebben we bij XIO een sterk uitgewerkt opleidingsplan, waarbij we community time volgens een vaste formule belonen met extra opleidingstijd binnen de werkuren of extra opleidingsbudget. Het opleidingsbudget wordt voor verschillende zaken gebruikt, maar het meest populair zijn natuurlijk de DrupalCons around the globe. In 2016 zijn er DrupalCons in Mumbai,  New Orleans en Dublin.

De waardering en beloning motiveert ons team zich in te zetten voor de Drupal Community. Een vergelijking tussen 2014 en 2015 voor community time, opleidingstijd en en opleidingsbudget (het team groeide quasi niet in die twee jaar):

  2014 2015
Community time 21,5 dagen 78 dagen
Opleidingstijd 49,5 dagen 83,5 dagen
Opleidingsbudget 9.500 EUR 13.000 EUR

 

Zo blijven we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

De beste gelegenheden om met de Drupal Community in contact te komen en op de hoogte te blijven van alle laatste ontwikkelingen, zijn de internationale Drupal Community Events. In 2015 waren we op Drupal Developer Days Montpellier, Drupalaton Hongarije en DrupalCon Barcelona 2015. 
Van de laatste deed Bloovi, het online platform voor actoren in de digitale sector, verslag via XIO-bestuurder Pascal Noppe: Drupal-oprichter Dries Buytaert wil dat Drupal ‘the go-to platform’ voor websites en apps wordt.

 

Ranking voor inzet in de Drupal Community 

Omdat de bijdrage aan de Drupalcommunity elke 90 dagen wordt gemeten, zien we ook op die manier terug dat onze inbreng niet gering is: we haalden in 2015 als hoogste notering de 14e plaats in de lijst van Drupal Service Providers wereldwijd (momenteel staan we 17de). In België staan we op de tweede plaats.

Op de listing van Drupal Cores staan we met XIO op een 43ste plaats wereldwijd. Deze lijst is minder tijdgevoelig en houdt ook rekening met onze inbreng in de in de afgelopen jaren. Actuele informatie over onze activiteiten binnen de Drupalcommunity kun je vinden op onze companypage op drupal.org.

Onnodig te zeggen dat we ongelooflijk trots zijn met deze rankings in de Drupal Community. Zeker voor een agency zoals wij met een relatief klein team van 14 mensen. Dat toont vooral ons geloof in en actieve betrokkenheid bij Drupal. Nog mooier zou het zijn als we hiermee andere agencies en developers aanmoedigen hetzelfde te doen. Als we samen werken aan Drupal, profiteren we er met zijn allen van: agencies, developers én onze klanten.

 

Drupal 8 is er

Al onze inspanningen zijn half november 2015 ook nog eens beloond met de release van Drupal 8. Eindelijk. In het hierboven ook al aangehaalde artikel op Bloovi lees je ook over de belangrijkste verbeteringen in Drupal 8 en onze ervaring met de ontwikkeling van onze eigen website, die eind 2014 al in de beta-versie van Drupal 8 is ontwikkeld.

 

Credits

Een speciale en extra dankjewel aan XIO-teamleden @geertvd, @pjonckiere, @netsensei@marieke_h, @pjbaert, @koence, @jnnck en @jensbraet voor jullie inzet in de Drupal Community.

Drupal expertise