XIO Experiences @DrupalCon - Part 4

nov 2014
-
XIO

Dinsdag ging ik gaan kijken naar de sessie van Morten Birch Heide-Jørgensen. Een interessant en indrukwekkend figuur, afkomstig uit - waar anders - Denemarken. Op een ludieke manier kwam deze bebaarde viking meer info geven over de nieuwe template engine Twig en de vereenvoudigde theme layer die we zullen gebruiken in Drupal 8.

How a viking taught me the new Drupal 8 system: Twig.  by Pieter-Jan Baert

Intended audience: Developers

Dinsdag ging ik kijken naar de sessie van Morten Birch Heide-Jørgensen. Een interessant en indrukwekkend figuur, afkomstig uit - waar anders - Denemarken. Op een ludieke manier kwam deze bebaarde viking meer info geven over de nieuwe template engine Twig en de vereenvoudigde theme layer die we zullen gebruiken in Drupal 8.

Hij schetste eerst de (ingewikkelde) manier waarop we momenteel soms een thema moeten themen en bewerken. Volgens Morten komt dit vooral doordat er in Drupal 7 te veel code wordt ‘uitgespuwd’ vanuit de back-end op de pagina’s. Daardoor wordt het bijna onmogelijk om een mooie css mark-up te hebben. Dit is vooral ingewikkeld voor de themer, die zich soms lang door de source code moet worstelen op zoek naar het juiste element.

Drupal 8: meer controle over theming
In Drupal 8 zal dit allemaal veranderen. Nu hebben front-end developers de theming meer onder controle. Onnodige code filteren we bijvoorbeeld weg. Doordat we daarnaast zelf makkelijker ons thema aanpassen krijgen we een mooie, verstaanbare markup & CSS.

De voordelen van Twig
De template engine Twig die we in Drupal 8 zullen gebruiken biedt verschillende voordelen:

  • het is snel: code is makkelijk te compilen
  • het is duidelijk: het is makkelijker om bijv. elementen op te halen doordat de syntax veel meer ‘straight-forward’ is.
  • Het is flexibel: verschillende elementen kunnen we (her)gebruiken, of wel/niet plaatsen op een bepaalde pagina, en dit allemaal op een eenvoudige manier.

Nadat Morten de syntax overlopen had, bekeken we een demo met alle pluspunten. Een belangrijk punt voor developers is dat debuggen nu makkelijker wordt. Door simpelweg de debug-modus aan te zetten in de services.yml file, krijgen we opeens duidelijke comments en info te zien in de source code.

 

Zien waar de code vandaan komt
Naast duidelijke error messages, krijg je ook een overzicht van waar de code vandaan komt, en wat je moet aanpassen om een andere output te genereren. Dit is zeker tegenover Drupal 7 een enorme verbetering. Devs hoeven zo niet meer te zoeken in de source code.

Daarna kwamen nog enkele verbeterpunten aan bod, waardoor developers nu sneller en duidelijker op zullen kunnen coderen via deze theme layer.
Pagers zijn niet langer omslachtig en vervelend om te themen en zowel image styles en menu’s krijgen eveneens een duidelijkere structuur mee. Zo kan een themer daar makkelijker zijn opmaak aan linken.

Bekijk de volledige presentatie of YouTube.